Menu

Vloerverwarming

Geniet van de voordelen van een vloerverwarming

Een vloerverwarming is voor een woning een heel aangename manier om te verwarmen. De stralingswarmte geeft een behaaglijk gevoel en gebruikt minder energie om een beter resultaat te verkrijgen dan met radiatoren. Het is daarnaast ook een verwarming dat werkt met een lage temperatuur van de ketel. Hoge rendementen kunnen dus bereikt worden.

Geen koude voeten en luchtstromen meer

Een vloerverwarming geeft een heerlijke warmte af en straalt de kamer binnen tot gemiddeld twee meter hoogte. Wie het al eens gevoeld heeft weet hoe zalig het is om zonder schoenen en sokken op tegels te stappen. Dit is één van de meest merkbare voordelen van een vloerverwarming. Je zal ook de warmte heel gelijkmatig verdeeld ervaren. Geen koude plekken meer dus zoals bij sommige radiatorconfiguraties. Deze manier van verwarmen heeft daar bovenop nog eens een positief effect op de luchtvochtigheid en verdrijft als het ware de vochtproblemen veel makkelijker.

Een groot esthetisch voordeel is het feit dat je geen zichtbare verwarmingselementen in de kamer ziet. Geen radiatoren onder het raam of langs de muren en al zeker geen lelijke buizen die overal langs lopen of uit de vloer komen. Radiatoren zorgen voor luchtstromen in de ruimtes, vloerverwarming heeft daar geen last van. Dit wil dus ook zeggen dat de bewoners veel minder last van rondvliegend stof gaan hebben. En wie zegt nu nee tegen minder stofvegen?

Het addertje onder het gras…

Bij al deze voordelen en luxe komt natuurlijk een relatief hoge kostprijs. Het is nog steeds de installatiekost die sommige mensen ervan weerhoudt om een vloerverwarming te integreren in hun plannen. Het systeem dat alles regelt is vrij duur, maar de grootste kost ligt in het aantal werkuren dat nodig is om het netwerk van leidingen te plaatsen.

Als je bij een renovatie een vloerverwarming wil leggen, dan moet de hele vloer eruit. Daarna ben je ook niet helemaal vrij qua vloerbekleding, want isolerende vloeren en vast tapijt zijn elementen die het rendement een pak verlagen. Denk daarnaast ook goed na over de plannen. Als je later nog wil verbouwen en extra kamers wil maken, dan moet er opnieuw aan het netwerk gewerkt worden.

Deze minpunten mogen je uiteindelijk niet laten overhalen om niet te kiezen voor een vloerverwarming. Als het niet in je budget ligt loont het de moeite om je budget te herschikken en op een ander deel van het project te besparen. Het wellness gevoel dat je krijgt van een vloerverwarming is als de hemel op aarde. En wanneer alles goed werkt, kan je tot 20% besparen op je energierekening omwille van de lage temperatuur van je ketel. Wanneer je de combinatie maakt met een warmtepomp, kan je die lage temperatuur maximaal laten renderen.