Menu

Tuintafel met tegeltjes

28 augustus 2012 - Tegels
Jan Ensinck Origineel 23-1-2011 11:34:35
We willen zelf een tuintafel gaan maken voor onder de overkapping. Bij de Gamma zagen leuke metalen pootjes. We willen er “moza├»ektafel” van maken met stukgeslagen tegeltjes. Vragen: Welk hout voor het blad? Welke lijm? zodat
’s winters niet alle tegeltjes los komen te zitten? Welk voegmiddel? Welke tegeltjes? Waarmee kunnen we de rand afwerken als we de tafel ovaal maken? Wordt de tafel niet te zwaar? Als jullie ons kunnen helpen dan willen we eigenlijk zo snel mogelijk aan de slag.
Groetjes, Betty en Jan
Emma Antwoord 27-2-2011 15:37:13
Ik heb een bestaande tafel met mosaik betegeld. Maar, zo rond november neem ik de tafel naar binnen want volgens mijn boek is het beter zulke meubels binnen te laten overwinteren, omdat hout in de winter best wel ‘werkt’. Ik heb gewoon een boekje gekocht, met heel veel tips. Is misschien het gemakkelijkst! Succes. Het is leuk werk, dus veel plezier.
Jan Ensinck Antwoord 27-2-2011 17:39:56
Hallo Emma,
Heel erg bedankt voor je reactie.
Het probleem van het werken van het hout dacht ik op te lossen door een blad te gebruiken van watervast verlijmde Multiplex. Ik bedoel de platen die ook gebruikt worden voor het storten van beton.
De tafel wordt 200x95cm groot en wordt belegd met stukjes voertegel. Ik ben bang dat het geheel toch wel zwaar wordt en we hebben, buiten de garage geen andere mogelijkheid om hem op te slaan. Bovendien heeft de tafel ’s winters een decoratieve functie onder onze overkapping.
Jan en Betty
Jan Ensinck Antwoord 27-2-2011 17:42:46
overigens……Emma, kun je me de titel en de uitgever van het boekje geven?
Alvast vriendelijk bedankt,
Jan
snookems Antwoord 2-3-2011 17:03:39
Voor tegels buiten te gebruiken hebben jullie een flexibele lijm nodig (denk aan badkamers) vochtige ruimtes en de tegels moeten dubbel hard gebakken zijn want gewone tegels hebben een glazuurlaag en de biskwie is normaliter wit (dus klei) bij dubbel hard gebakken is dit door en door gebakken en is het risico van kapot vriezen niet aanwezig, voor de voegen adviseer ik voegsel voor badkamers (schimmel werend en vochtr afstotend ) of siliconen kit (sanitair kit) dit is in div kleuren te koop. 

de lijm kan zijn : LIPP MULTI of een bouwpasta zoals EUROCOL, ARDEX D 10 vraag de bouwmarkt .
voor hout zou ik geimpregneerd tuinhout gebruiken of een hardhout soort zoals meranti.(buitendeuren) hout.
hoop dat deze info een steentje bijdraagt.