Menu

Huis schilderen

Iedereen wil natuurlijk zo aangenaam mogelijk wonen met zijn of haar gezin, of alleen. We richten ons huis in naar onze persoonlijke voorkeur en smaak, geven de aparte ruimtes ieder hun eigen sfeer. Als we gaan verhuizen naar een koopwoning of huurwoning, starten we meestal met opknappen, verbouwen en/of renoveren. Soms is het opknappen drastisch en huren we daarvoor een aannemer in. Denk aan bijvoorbeeld de aanbouw van een serre, het verdelen van de zolder in twee aparte kamers omdat er een nieuw gezinslid op komst is, of het compleet slopen van de oude keuken om een nieuwe keuken te installeren. Dergelijke ingrepen zijn in de meeste gevallen behoorlijk ingrijpend en dan is het inschakelen van een deskundige op dat terrein geen overbodige luxe. Een aannemer heeft namelijk vaker met hetzelfde bijltje gehakt en heeft zodoende behoorlijk wat ervaring en expertise.

Huis schilderen

Wat mensen meestal zelf uitvoeren, is het schilderwerk en behangen van de muren. In wat oudere huizen moeten meestal de muren eerste worden geëgaliseerd door een stukadoor om een mooie egale muur te verkrijgen. Vervolgens kan de muur dan worden behangen of gesausd met een muurverf in bijna iedere kleur die we maar willen. Het houtwerk, denk aan kozijnen, deuren, enz., moet eerste worden geschuurd om de oude verflaag te verwijderen. Daarna, als het houtwerk goed is opgeschuurd, brengen we een grondverf aan en vervolgens lakken we het hout met een lak naar keuze. Vroeger werd meestal verf op terpentinebasis gebuikt, tegenwoordig zien we steeds meer verf en lakken op waterbasis, wat natuurlijk veel beter is voor het milieu.

Onderhoud aan de buitenzijde

Maar ook de buitenkant van het huis moet worden onderhouden. U kunt daarvoor een schilder inschakelen die het huis goed schildert aan de buitenkant. Hout zal ook dan licht worden opgeschuurd om vervolgens, na het aanbrengen van grondverf, goed in de lak gezet te worden. Daarvoor is speciale buitenlak verkrijgbaar. Ook de staat van de gevel wordt dan bekeken als u dat wenst. Soms is de gevel goed schoonmaken voldoende maar in sommige gevallen is een grondige gevelrenovatie nodig, als bijvoorbeeld door weersinvloeden de gevel beschadigd is en de voegen zijn aangetast. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd in gevel onderhoud die u voor dat karwei kunt inschakelen. Een dergelijk bedrijf kan bijvoorbeeld de gevel reinigen, het voegwerk vervangen of vernieuwen, of de gevel impregneren om ervoor te zorgen dat vuil zo veel mogelijk wordt afgestoten. Ook hier geldt weer, vraag bij meerdere bedrijven offertes aan zodat u een goede vergelijking kunt maken. In sommige gevallen kunt u zelfs een subsidie voor gevelrenovatie krijgen.