Menu

Goed voorbereiden is meetwerk

6 maart 2018 - Ontwerpen, Opknappen, Tegelen

Voor de planning van elke klus kan je niet zonder een goede voorbereiding. De metingen die verricht moeten worden voordat je aan de slag kan gaan helpt enorm voor het uiteenzetten van de planning en inkoop van materialen. De hoeveelheden die nodig zijn moeten dan ook met precisie gemeten worden om de klus in perfectie af te maken.

Met het meten van objecten en ruimten kun je precies bepalen hoeveel er nodig is, maar soms geeft niet elke meet methode een accuraat beeld. Het gebruiken van de rolmaat of duimstok geeft een snelle meting voor kleine oppervlakten, maar voor grotere objecten en ruimten is dit beter te meten met gedigitaliseerde meetapparatuur.

Digitale meting

Het meten van afstanden en oppervlakten door middel van een digitale afstandsmeter geeft hele precieze cijfers voor afstanden, oppervlakten en volumen, die nodig zijn bij bouwprojecten in en rondom het huis. De wijze van meting vind plaats door het uitzenden van een signaal vanaf het beginpunt naar het einde van een object of ruimte. Doordat het signaal weer opgevangen wordt door het meetapparaat is er een precieze afstand gemeten.

Voor het uitzenden van dit signaal zijn er twee type digitale afstandsmeters: laser meter en ultrasone meter. Het verschil tussen deze meters is het signaaltype. De laser meter geeft een laser signaal af en de ultrasone meter gebruikt een ultrasone echo.

Precisie

Voor grote oppervlakten en ruimten is het beter om bovengenoemde methoden te gebruiken, maar wat zijn de voor- en na-delen? Om kort te zeggen zijn deze twee typen digitale afstandsmeters zeer accuraat en ook zeker aan te raden. Het enige nadeel is dat er soms sprake kan zijn van omstandigheden die de meting beïnvloeden.

De ultrasone meter is vooral geschikt voor binnenruimten. Dit komt vooral doordat bij een buitenmeting, de wind de meting kan beïnvloeden en de echo golven kan verstoren. Dit is anders dan bij de laser meting dat dit probleem niet heeft. Let dan ook bij het aanschaffen van een digitale afstandsmeter op welke type het beste past bij wat je wilt doen.

Wanneer te gebruiken

Digitale meting is bij veel klussen te gebruiken waarbij meting verricht moeten worden. De meest voorkomende meting bij klussen:

 

Functies

Deze meetapparaten hebben diverse ingebouwde functies die ter plekke meerdere meting kunnen verrichten, naast de afstandmeting. Functies die ingebouwd zijn helpen bij de volgende metingen: