Menu

Gevelisolatie

Mogelijkheden gevelisolatie
Er zijn drie soorten gevelisolatie mogelijk:

  1. Spouwmuurisolatie. Alleen mogelijk als er spouwmuren zijn. Dit is de goedkoopste vorm van gevelisolatie en daarom ook het snelste terugverdiend.
  2. Isoleren aan de buitenzijde. Deze manier is technisch het beste (in verband met vochtproblemen en koudebruggen). Maar dit is niet zelf uit te voeren en duurder dan spouwmuurisolatie en isoleren aan de binnenzijde.
  3. Isoleren aan de binnenzijde. Dit kunnen mensen zelf doen. Het is dan wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten, anders kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Besparing 

Je kunt eenvoudig isoleren met glaswol. Glaswol heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 2,00. Dit levert een energiebesparing op van zo’n 20 m3 gas per m2 isolatiemateriaal. Dit komt overeen met een besparing van € 8,6 per m2 per jaar (gas kost € 0,43 per m3).

Je kunt eventueel bekijken wat de isolatie per m2 kost (materiaalkosten + arbeidsloon klusser). En zo kun je berekenen binnen hoeveel jaar dit is terugverdiend en dus vanaf wanneer je daadwerkelijk gaat besparen op je energierekening.

Energiepremie 

Via de Energiepremieregeling is het mogelijk om voor bepaalde isolatiematerialen subsidie te ontvangen. Meer informatie hierover kun je krijgen bij Milieu Centraal, tel. 0900-1719 (15 cpm) of kijk op www.milieucentraal.nl.

Uitvoering gevelisolatie aan binnenzijde
Bij het isoleren aan de binnenzijde van de gevel moet je op een paar dingen letten.

  1. Laat een luchtspouw van circa twee centimeter tussen de buitenmuur en het isolatiemateriaal.
  2. Dampremmende folie. Als isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolerende werking. Daarom moet bij binnenisolatie altijd een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal worden aangebracht. Vaak zit aan één kant van isolatiedekens al een dampremmend folie. De dampremmende laag moet altijd aan de warme kant, dus aan de woonzijde, zitten. In het folie mogen geen gaten ontstaan, want op die plekken wordt de isolatielaag vochtig en kan schimmel ontstaan. Boor dus nooit gaten in de dampremmende folie.
  3. Aftapen naden. Dit is belangrijk om vocht buiten te houden.
  4. Koudebruggen voorkomen. Een koudebrug is een plek in de constructie die kouder is dan de rest. Omdat vocht altijd neerslaat op de koudste plek is het belangrijk dat koudebruggen worden voorkomen. Pas daarom op met de randen van het isolatiemateriaal. Het kan nodig zijn om om de hoek door te isoleren (zo’n zestig centimeter). Er komt dan een vooruitspringende rand in de kamer die moet worden weggewerkt met bijvoorbeeld meubels. Minder mooi dus, maar als het niet gebeurt, kunnen er vochtproblemen ontstaan op die muur.

Isoleren, dan ook ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat er goede mogelijkheden zijn om te ventileren. Eventueel moeten deze worden aangebracht.